.

Üdv kedves látogató! Örülök hogy benéztél hozzám! Várlak szeretettel máskor is!

.

Üdv kedves látogató! Örülök hogy benéztél hozzám! Várlak szeretettel máskor is!

.

Üdv kedves látogató! Örülök hogy benéztél hozzám! Várlak szeretettel máskor is!

.

Üdv kedves látogató! Örülök hogy benéztél hozzám! Várlak szeretettel máskor is!

.

Üdv kedves látogató! Örülök hogy benéztél hozzám! Várlak szeretettel máskor is!

2012. április 28., szombat

Hatszögletű varródoboz

Sokan kértétek, hát megpróbálom összeszedni időrendben, hogy hogyan is készül a varródoboz. Meg kell említenem, hogy nem saját kútfőből származik az ötlet. Köszönet illeti a közreműködőket, többek közt: Lajos Kati, Pucsér Gyöngyi, Cicvarek
./Köszönjük nektek.
Első lépésként a hozzávalók: Szükségünk lesz egy ív (70*100cm) 1,5mm vastag szürke lemezre. Ez Budapesten beszerezhető bármelyik Panton boltban. Legalább 2*0,5 m harmonizáló színű pamutvászonra a doboz külső és belső oldalaihoz. Vliesofix (kétoldalú vasalható ragasztó) 60cm, a 90cm szélesből. Ezen kívül palmatex, tű, erős cérna, olló, sniccer, textildarabok a tetőhöz, csipke, farkasfog,stb... Ja, és egy üvevlap vagy régi vágódeszka. 

Tehát a kartonra felrajzoljuk, és sniccerrel kivágjuk a következő darabokat. Figyelem!!!!! A zöld patchworkös vágólap nem sniccerbarát. Senki ne próbálja ki!!!
Tehát a darabok: 2 db hatszög, oldalai 10,5 cm (külső és belső tető)
1 db hatszög, oldalai 9,75cm (külső alja)
1 db hatszög, oldalai 9,5 cm (belső alja)
6 db négyzet 9,5*9,75cm (belső oldalak)
6 db négyzet 9.5*10 cm (külső oldalak)
6 db téglalap 2,75*10,5 cm (tető oldalai)
Vágjunk nagyon pontosan, hogy a doboz oldalai jól egymáshoz illeszthetőek legyenek.
Kivágás után minden darabot átrajuzolunk a vliesofixre, és oldalaihoz hozzárajzolunk 1,5 cm ráhagyást. Figyelem!!! A "külső tető" részt nem kell átrajzolni.

A vliesofixre felrajzolt darabokat elnagyoltan körbevágjuk, majd a megfelelő anyagokra vasaljuk, és hagyjuk kihűlni. Ezután a ráhagyással együtt körbevágjuk, és a transzferpapírt lehúzzuk. A darabokat felvasaljuk a megfelelő karton darabokra, így:
1. középre igazítva a színét...
2. majd az éleket....
3. az oldalakat....

4. végül szépen behajtogatva a sarkokat.
Ezt minden darabbal végig játszuk.Ezek után a külső alja részt összevarrjuk kézzel, apró öltésekkel a külső oldalakkal. Ugyanezt megcsináljuk a tető belsejével és tető oldalakkal, ügyeleve hogy a színe a tető oldalaknak befelé nézzen. itt a kis darabokat a 2,75cm-es szakaszon is varrjuk össze. Senkit ne tévesszen meg, itt a képen én gépi cikk-cakk-kal varrtam össze őket, de senkinek nem ajánlom, ugyanis nagyon könnyen gallyra vághatja a gépet. a doboztető külső oldalának borításához egy 6*70 cm-es csíkot vágunk, aminek egy rövid és egy hosszú oldalát 7mm-esen levasaljuk, majd az egészre vliesofixet vasalunk, és felvasaljuk a tető oldalára, mojd a tetőre hajtogatva. érdemes a végeket rejtett öltéssel összedolgozni.

Következő lépésként vastagabb papírból kivágunk egy trapéz formát, ami sablonként használatos a textilre rajzoláshoz. ezek a trapézok fogják össze a dobozunk oldalait majd. Tehát a trapézunk 10,5 cm magas, felső oldala 11,5 cm, alsó 2 cm. Ezt hatszor átrajzoljuk egy félbe vasalt anyagra, úgy hogy a hajtás a fölső oldalhoz illeszkedjen (a 11,5cm-es). Ezeket kiszabva ismét félbe vasaljuk. most a függőleges tengelyénél hajtva. ezt a vonalat le is tűzzük a szélétől 1 mm-re, föntről indulva, úgy hogy az aljától 2 cm-re megállunk. Célszerű nagyobb fércöltésekkel a maradék három pár oldalát összerögzíteni, hogy a ragasztásnál ne csúszkáljon. A 6 db belső oldalra zsebeket készítünk. A hajtott vagy gumírozott zsebhez 11*19 cm-es darabokat vágjunk, és igény szerint tisztázzuk vagy gumizzuk a hosszabb oldalak egyikét. Készíthetünk még gumi pántot, tűpárnát, vagy bármi mást.... Ezután jön a palmatex. Senkit ne tévesszen meg a háttérben megbúvó ragasztópisztoly. Én tettem egy próbát vele, de nem sikerült. nagyon vastag a ragasztó felület, és nem is lehet olyan gyorsan ragasztani ahogy a szilikon pisztoly megkívánná. Tehát az oldalakra ragasztjuk a zsebeket, és néhány ruhacsipesszel rögzítjük száradásik.A külső oldalak közé beragasztjuk a trapézainkat, ha a két felső sarok egy picit kilóg, semmi gond, a két lap közé tűvel be tudjuk gyömöszölni.
Ezután beragasztjuk a zsebbel ellátott belső oldalakat, a csipeszes megoldás itt is jól jöhet. az oldalak után célszerű az alja belsejét is beragasztani, így együtt szárad, és az oldalakat is oda nyomja.Én le szoktam sújozni valamivel.
Amíg szárad, elkészítjük a doboztetőt crazy vagy bármilyen más technikával, kézi vagy gépi tűzéssel, majd a külső tető elemre kasírozzuk úgy, hogy alá legalább öt-hat réteg vlies kerüljön, hogy szép pufi legyen.Ezt végül a doboztetőnkre ragasztjuk, és ha nem illeszkedik a két felület, zsinórral vagy csipkével eltakarjuk pici öltésekkel.
Egy kis száradás után rögvest tele is pakolhatjuk!!! Jó munkát hozzá!   LeLe

5 megjegyzés:

 1. Mindenki bátran vágjon bele!!! Cserébe egy megosztást kérhetnék?!?!? Köszi

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm szépen ,nagyon praktikus !
  Megosztom !!!!!!!!

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm. Elfogom készíteni. Majd megmutatom.

  VálaszTörlés
 4. Véletlenül akadtam a blogodra, nagyon tetszik. Ezt a dobozt egy régiós varrásunkon tanultuk 2004-ben. Nagy sikere volt, és van a mai napig. Kösz, hogy ilyen részletesen leírtad.

  VálaszTörlés
 5. Köszi a leírást, Pinterest-eltem! :)

  VálaszTörlés